Miért jó, ha enged az ember az elveiből?

Világ életemben azt vallottam, hogy gyereknevelés terén következetesnek kell lenni. Persze nem csak ezzel kapcsolatban, hanem az élet minden más területére is igaz ez. Vannak olyan elveim, amikről azt gondoltam, hogy nem fogok sosem engedni belőlük. Mint például abból, hogy a gyereknek a férjemmel nem veszünk meg minden elektromos kacatot éppen azért, hogy ne vonja el a figyelmét a szabadban töltött időről. Nem olyan régen viszont lett egy új agymenése, amit az osztálytársaitól látott, még pedig az, hogy szeretne egy airwheelt. Én nagyon ellene voltam, de bevallom, nehéz volt úgy ellenállni az egésznek, hogy majdnem minden barátja ezzel az eszközzel gurult iskolába. A férjem támogatta és azzal érvelt, hogy legalább nem a számítógép előtt fog ülni, ha veszünk neki egy ilyen eszközt, hanem a szabad levegőn száguldozik majd. Végül beadtam a derekam, és először engedtem az elveimből.

Azonban a férjem is nem sokkal ezután megtapasztalhatta, hogy milyen érzés is ez. Ugyanis fürdőszoba felújítás kellős közepén álltunk, és kicsit megakadtak a munkálatok. Mindent mi ketten csináltunk, hogy minél több pénzt tudjunk megspórolni. Ezt a dolgot támogattam is, azt viszont nem, ami a férjem mániája volt: vagyis, hogy semmi segítségre nincs szükségünk, mindent saját kútfőből majd kitalálunk. Én azért a háta mögött próbáltam valamit intézkedni, mert tudtam, hogy ez az állapot nem tartható fent sokáig. Kezdtem a csempével, ugyanis kérdéses volt, hogy honnan szerezzük be. Ezért beírtam a keresőbe, hogy olcsó csempe, és rámentem egy oldalra, ami az első találat volt.

Itt viszont nem egy csempe webáruházra bukkantam, hanem egy sokkal hasznosabb oldalra, ami végül nagyon nagy segítséget jelentett nekünk. A csempével kapcsolatban rengeteg hasznos tippet olvashattam, hogy mire kell odafigyelni. Mivel a régi fürdőszobánk sötét színű csempékkel volt kirakva, a felújítás után mindenképpen valami világos összhatást szerettem volna elérni. Olvastam, hogy a fehér csempe jó választás lehet olyan téren, hogy nagyítja optikailag a helyiséget, és elég látványos tud lenni a változás, miután kitakarítja az ember, viszont az is igaz, hogy a kosz nagyon könnyen meg tud rajta látszódni. Magamat ismerve ez borzasztóan zavarna, és állandóan a fürdőt sikálnám, így letettem erről az ötletről.

Fontos része a felújításnak a megfelelő padlólap kiválasztása. Az esztétikum mellett nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy bírnia kell a járólapnak az idő múlását, tehát érdemes olyat választani, ami nem egy sérülékeny fajta. Ezzel a szemponttal kapcsolatban segítségünkre lehet az úgynevezett PEI-skála. 1-től 5-ig osztályozza ez a skála a padlólapok kopásállóságát, ahol az 1-es jelöli a legkevésbé időtállót, míg az 5-ös a leginkább olyat. Az oldalról azt is megtudhattam, hogy általában a sötét színűeknek alacsonyabb a kopásállósága, mint világosabb társaiknak, így érdemes inkább ez utóbbit választani.

A férjemnek megmutattam ezt az oldalt, és elmondtam neki, hogy milyen hasznos dolgokat olvastam. Nagy meglepetésemre hajlandó volt engedni az elveiből, és úgy döntött, elolvassa ő is ezeket az okosságokat. Még nagyobb meglepetést okozott az, hogy a végén alkalmazta is az oldalon olvasottakat, így sokkal ütemesebben haladhatott a felújítás. Ennek kapcsán az volt a tanulság, hogy néha nem baj, ha az ember enged az elveiből, hiszen könnyen előfordulhat, hogy a végeredmény sokkal jobb lesz, mint azt korábban gondoltuk.