Rollerezés közben napelemes rendszerekről beszélgettünk

A barátnőmmel abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy egy helyen dolgozunk. Kislányként sokszor álmodoztunk erről, de nem gondoltuk volna, hogy ez egyszer valóban be is következik. Mivel mindketten sportos életmódot folytatunk, egyértelmű számunkra, hogy ne autóval járjunk be munkába, hanem ha egy mód van rá, keressünk valami egészségesebb és kevésbé környezetszennyező alternatívát. Így döntöttünk a görkorcsolya mellett, ám mivel azért van távolság az otthonunk és a munkahely között, gyakran elkéstünk. Tudtuk, hogy le kell váltanunk a közlekedési eszközünket. Viszont úgy megszoktuk a reggeli friss levegőt, hogy nem akartunk egy zárt, levegőtlen járművel utazni, így az airwheeel, az elektromos roller mellett tettük le a voksunkat. Nagyon jó megoldásnak bizonyult, és a környezetet is kevésbé terheli, mint más, üzemanyaggal működő autó vagy busz.

Egy ilyen reggeli út alkalmával elsuhantunk egy ház mellett, amire napelemek voltak felszerelve. Mivel mindkettőnket érdekel a téma, a napelemes rendszerek, árak témájáról kezdtünk beszélgetni. Mindketten egyetértettünk abban, hogy jó lenne, ha egyszer egy ilyen rendszer felkerülhetne a saját házainkra is, mert nagy lépés lenne a környezettudatos életmód irányába. Az alternatív energia használata azért is vonzó lehetőség, mert az előbb említett indok mellett ráadásul a befizetendő számlák is csökkenni fognak. Melyik családnak ne jönne jól ez, főleg most, a téli időszakban, amikor amúgy is csillagászati összegekre rúgnak a számláink?

Annak ellenére, hogy ez egy nagyon jó megoldás, mégis jól meg kell fontolni, mielőtt az ember belevág egy ilyen nagyszabású projektbe. Hiszen a költsége ezeknek a rendszereknek sajnos igen magas, és viszonylag hosszú a megtérülési idejük. Emellett a háznak, ahová a napelemek lesznek felszerelve, több szempontnak is meg kell felelnie. Szükséges kiválasztani a jó tájolást, hiszen fontos, hogy olyan helyen legyen, ahol lehetőleg egész évben érik a nap sugarai az eszközöket. Nem elhanyagolandó, hogy a tetőszerkezet vajon elég erős – e ahhoz, hogy elbírjon egy ilyen rendszert vagy sem. Körültekintően meg kell vizsgálni, hogy vannak – e olyan környezeti elemek, mint például magas fák vagy bokrok, amelyek akadályozzák, hogy a napsugarak rendesen érjék a napelemeket. Emellett az is fontos, hogy megfelelő dőlésszögben legyenek beállítva, hogy a nap megfelelően süsse őket. Ezek csupán a tetőre vonatkozó szempontok, még nem is vizsgáltunk meg mást, ami a fotovoltaikus rendszer megfelelő működéséhez szükséges.

A barátnőm elég sokat tud a napelemes rendszerekről, ő már korábban jobban beleásta magát a témába. Elmondta, hogy neki a legszimpatikusabb a szigetüzemű rendszer, amely teljesen elkülönül az energiát szolgáltató társaságoktól. Egy teljesen önellátó rendszert hoz létre, amelynek megvannak az előnyei és hátrányai. A megtermelt áramot itt akkumulátorokra töltik, és azokban az órákban, amikor nem süt a nap, innen nyernek energiát. Ezzel igen nagy összegeket meg lehet spórolni, de az a hátránya, hogy a hálózatra töltő rendszerrel ellentétben sokkal jobban ki van téve az ember a környezeti viszontagságoknak. Itt előfordulhat az is, hogy kiürülnek az akkumulátorok, és akkor könnyen energia nélkül maradunk. Ezért kell ezt a lehetőséget kétszer is meggondolni.

Nagyon tartalmas beszélgetést folytattunk, így észre sem vettük, hogy közben a munkahelyre értünk a barátnőmmel. Eldöntöttünk, hogy amint az anyagi helyzetünk megengedi, mi is áttérünk a napelemes rendszerrel történő energiafelhasználásra. Addig pedig folyamatosan műveljük magunkat a témában.