A dugóban állt a busz, én pedig érdekes beszélgetés fültanúja lehettem

Közlekedni a városban nem mindig egy leányálom. Sőt mi több: néha pusztító tud lenni. A minap is a buszon zötykölődtem, amikor a jármű beért a nagy, városi dugóba. Épp a piros lámpánál vesztegeltünk már egy ideje, amikor a mögöttem ülő pár érdekes dolgokról kezdett beszélgetni: környezetvédelem, napelemek, pályázat, tudatosság, energiahatékonyság… Szóba is hoztak egy napelemekkel foglalkozó szolgáltatást weboldalát és mivel nemrég én is elkezdtem gondolkodni azon, hogy felszereltetek napelemeket a házamra, így hazaérve fel is kerestem a szóban forgó weboldalt.

Rögtön szimpatikusnak találtam, hogy a bemutatkozó oldalon azonnal rá lehetett keresni arra, hogy idén is elérhető a „Lakóépületek energiahatékonyságának és megújuló energia felhasználásának növelését célzó hitel” nevű pályázat. Nekem pont erre volt szükségem, így bele is mélyedtem a témába. Precízen összefoglalják, hogy ez egy 105,2 milliárd forintos keretösszeget jelentő pályázat, melyhez 0 százalékos kamatozású hitel támogatása jár. Mindezt az épületeiket korszerűsíteni akaró magánszemélyek, társasházak vagy lakószövetkezetek vehetik igénybe. Ez a hitel, amely minimum 500 ezer forintot, maximum 10 millió forintot jelent, fordítható napkollektorokra, fűtésrendszerek korszerűsítésére, napelem rendszerekre, hőszivattyúk telepítésére, nyílászárók cseréjére, illetve hőszigetelésre, röviden tehát minden olyan dologra, amely a magyar otthonok energiahatékonyságát célozza meg. A gördülékenyen kezelhető oldalnak köszönhetően nem lehet elmenni a leírt feltételek mellett sem, melyeknek a lényege, hogy a Magyar Fejlesztési Bank által kínált hitelhez szükség van 10% saját forrásra, a futamidő pedig maximum 20 év lehet. Az, hogy ezt leírják azért jó dolog, mert így senkiben sem maradnak fenn kétségek vagy további kérdések.

napelemek pályázat

Mindemellett az oldal rengeteg más, hasznos tudnivalóval is ellátja az érdeklődőket, mindent érthetően és világosan fogalmaznak meg, mint például azt is, hogy mi az az inverter. Én, aki például ezidáig nem ismertem ezt a fogalmat, örömmel konstatáltam, hogy így végre ezt is megtudhatom. Az oldalon érthetően elmagyarázzák, hogy ez roppant fontos eszköz azt a feladatot látja el, hogy átalakítja a napelemek által létrehozott egyenáramot azzá a váltakozó árammá, amellyel az emberek otthonaikban üzemeltetni tudják a sokféle eszközt. Tehát egyszerűbben leírva, az inverter nem más, mint a fotovoltaikus rendszerek „agya”, amely miatt az egész folyamat létrejöhet. Ha pedig ez az nincs vagy valamilyen oknál fogva rosszul működne, akkor mondhatni a rendszert nem lehetne használni, így emiatt borzasztóan fontos tényező az, hogy milyen a minősége.

Nem mennek el amellett sem, hogy nagyon fontos lépés a helyszíni felmérés, talán az egyik leglényegesebb a napelemek felhelyezésének folyamata során. Ez teljesen érthető, hiszen az számít profi és megbízható kivitelezőnek, aki egészen addig nem ígért semmit, amíg nem látta a helyszínt, ahova a telepítés készülne. Ez a szolgáltatás is csakis a felméréssel kezdi meg a munkáját, hiszen számukra különösen fontos azt tudni, hogy a kivitelezésre szánt terület alkalmas-e, mindemellett azt is tudni akarják, hogy milyen a tetőszerkezet, amelyre a napelemeket szánja az ügyfél. Éppen emiatt nem elég nekik, ha csak elküldött tervrajzokat és fotókat látnak, hiszen leginkább személyesen lehet átlátni és felmérni egy épület vagy terület fizikai adottságait. Emellett roppant fontos tudniuk azt is, hogy pontosan milyen energiaigényekről van szó: ehhez viszont elengedhetetlen a személyes találkozás és beszélgetés. Máshogy nem lehet kideríteni, hogy az adott ügyfélnek milyenek a fogyasztási szokásai és, hogy mindez miképpen változhat a beruházással a jövőt illetően. A helyszíni felmérést pedig teljesen ingyen végzik el!